28.10.2023 :: OKTOBER 2023

Mesec oktober smo začeli z razstavo naših izdelkov iz ustvarjalnih delavnic, ki smo jo pripravili v Galeriji Delavskega doma. Razstava je bila posvečena dolgoletni predsednici Viktoriji Matekelj. Razstavili smo tudi nekaj njenih slik.
12.10. smo se v Mariboru s štirimi tekmovalci udeležili atletskega tekmovanja. Imeli smo tri tekmovalce v metu kroglice in enega tekača. Metka je zmagala, Erko je bil drugi, Gregor pa je osvojil bronasto medaljo. Matjaž pa je v teku na startu malo "zaspal" in pritekel v cilj četrti.
V soboto smo organizirali kostanjev piknik na teniškem igrišču v Hrastniku. Imeli smo se super, pa tudi vreme je bilo prekrasno.
Mesec oktober je bil sicer zelo športen, saj smo se v soboto 21.10. udeležili plavalnega mitinga v Mariboru. Tokrat so si prav vsi naši tekmovalci priplavali medalje. Najuspešnejši je bil Toni, ki je v fotofinišu ugnal Matjaža in osvojil zlato medaljo. Gregor je bil srebrn, Vesna pa si je priplavala bronasto medaljo.

Razen športa pa smo se v mesecu oktobru tudi izobraževali oziroma opismenjevali na računalniških delavnicah. Predstavniki mladinskega centra Trbovlje in Inštituta STEP so nam predstavili program Activate. V praktični delavnici smo spoznali prednosti tega orodja.

Projekt ACTIVATE je orodje za pomoč osebam z funkcionalno raznolikostjo pri premagovanju digitalnih ovir. V času pandemije, ki je še bolj otežila sodelovanje oseb z oviranostjo v skupnosti, ta projekt aktivno izkorišča tehnologijo in si prizadeva usposobiti posameznike za digitalno družbo. Pomaga jim pridobiti digitalne veščine, s katerimi se lažje vključijo v skupnost, pa tudi negovalcem in strokovnjakom, ki delajo z njimi. Projekt omogoča osebam z invalidnostjo, da premagajo fizične ovire in postanejo bolj aktivni člani svoje skupnosti. Skozi digitalno vključenost izboljšujejo kakovost svojega življenja.

STEP Inštitute je v sodelovanju z Društvom Sožitje Hrastnik organiziral dogodek, kjer so predstavili rezultate dela na projektu ACTIVATE. Udeleženci dogodka so se na delavnici naučili, kako lahko digitalna orodja pomagajo premagovati fizične ovire in povečati vključenost v skupnost.

 

V svetu, kjer izolacija in izključenost ogrožata osebe z oviranostjo, je ACTIVATE odličen primer, kako tehnologija, sodelovanje in vključevanje skupnosti lahko prispevajo k bolj vključujoči prihodnosti. Z digitalno osamosvojitvijo ruši ovire in gradi mostove proti svetlejši prihodnosti za vse.